Tips voor de schoonmaak van jouw BBQ!
- Geplaatst op
Hoewel de meeste mensen de BBQ alleen in de zomer gebruiken om een gezellige avond met het gezin, vrienden en/of familie door te brengen, kan deze prima het hele jaar door gebruikt worden. Zo kun je bijvoorbeeld een heerlijke picanha uren op de BBQ laten grillen voor tijdens de feestdagen, om de rokerige smaak van de BBQ weer terug te laten komen. Of eet je liever vis in plaats van vlees, dan kun je ook gewoon tijdens een regenachtige dag een zalmfiletje voor jezelf voorbereiden op de BBQ. Het hoeft helemaal niet zo lang te duren en het is ontzettend lekker! Na het gebruik van je BBQ, is het belangrijk om deze goed schoon te maken om de kwaliteit van je BBQ zo lang mogelijk goed te behouden. In deze blog hebben we een aantal tips voor je voor de schoonmaak van een BBQ!
Schoonmaak van een houtskool BBQ
Het is makkelijker om de BBQ schoon te maken wanneer deze nog warm is, omdat de etensresten nog niet aangeplakt zijn. Anders wordt het ontzettend hard voor je boenen als het vlees bijvoorbeeld ontzettend heeft gelekt. Om het rooster gemakkelijk schoon te krijgen, raden we aan om eerst met een schoonmaakborstel de etensresten goed te verwijderen. Week deze vervolgens nog in warm water om de overige vetresten goed te verwijderen. Verwijder de verbrande houtskolen en reinig de binnenkant van de BBQ met een doekje.
Schoonmaak van een elektrische BBQ
Zorg ervoor dat de BBQ niet meer aangesloten is voordat je begint met de schoonmaak. Ook is het belangrijk dat de stekker, temperatuurregelaar, kabel en warmte-element NOOIT in het water worden gehouden. Het verwarmingselement maakt zichzelf schoon doordat deze zo heet wordt, dat de vleessappen en vetten door de hitte verbrand worden. Het grillrooster kan prima met een schoonmaakborstel schoongemaakt worden. Daarna goed schoonmaken met warm water, een spons en vet oplossend zeepmiddel.
Schoonmaak van een gas BBQ
Na een heerlijke maaltijd te hebben voorbereid en aardig wat te hebben geknoeid, verwijder eerst alle grote etensresten met een papieren doekje. Vervolgens moet je het vuur op de hoogte stand zetten met de deksel gesloten voor tien tot vijftien minuutjes. Hiermee verbrand je de overige etensresten, waardoor het makkelijker voor je wordt om deze te verwijderen. Het gebruik van een schoonmaakborstel voor dit type BBQ is niet aan te raden, want het kan je BBQ grill beschadigen.