De barbecue op wereldreis!
- Geplaatst op
‘’Kom je vanavond gezellig barbecueën?’’ klinkt je waarschijnlijk als muziek in de oren. Speklappen, worstjes, hamburgers of een mooi stuk zalm, het wordt allemaal klaargemaakt op de barbecue. Vaak met salades en veel stokbrood met de heerlijkste dips op tafel. En barbecueën in Nederland gaat hand in hand met lekker weer, want barbecueën in Nederland betekent toch wel vaak: met z’n allen in de tuin! Nu is de Nederlandse barbecue cultuur er een waar vleesliefhebbers in ons land hun hart voor ophalen, maar in andere werelddelen barbecueën ze op hele andere manieren! Heb je al eens gehoord van de Zuid-Afrikaanse braai? Of de Koreaanse grill?
Zuid-Afrikaanse braai
In Zuid-Afrika kennen ze het woord barbecue niet. Het grillen van vlees gaat daar gepaard met de naam ‘braaien’. Mensen komen rond een uur of 2 ’s middags bij elkaar, om vervolgens met z’n allen de gerechten te bereiden. Het vlees wordt al op tijd op de braai gelegd, want braaien is een vorm van ‘slow-cooking’. Tijdens het garen van het vlees en het bereiden van de gerechten, draait het bij de Zuid-Afrikanen vooral om het samenzijn en staat zo’n dag dan ook in het teken van gezelligheid. In Zuid-Afrika kennen ze zelfs een nationale dag voor het braaien: 24 september!
Koreaanse grill
In Korea kennen ze het gebruik van een barbecue, maar zeker niet op de manier hoe Nederlanders dit kennen. In Korea gebruiken ze vaak een kleine grill die op tafel wordt gezet. In sommige gevallen is de grill zelfs in de tafel gebouwd. Een Koreaanse barbecue is een unieke ervaring waar eten en koken letterlijk centraal staat.
Zuid-Amerika
In Zuid-Amerika staat rundvlees hoog in het vaandel. Vaak worden deze stukken vlees langzaam gegaard terwijl ze boven de warmtebron hangen. Bij deze soorten vlees wordt niet veel kruiden toegevoegd; een snufje zout is genoeg voor de Zuid-Amerikaanse locals. Er bestaan verschillende soorten rundvlees geschikt voor deze manier van bereiden. In Brazilië komt bijvoorbeeld vaak de Pincanha steak voor.